Autisme wordt bij meisjes vaak later herkend dan bij jongens. Vaak wordt het pas ontdekt als er emotionele- en gedragsproblemen ontstaan, maar dat is eigenlijk te laat.
Dat zeggen het Erasmus MC in Rotterdam en ggz-instelling Yulius op basis van een onderzoek.
Het was al bekend dat autistische meisjes minder snel gediagnosticeerd worden dan jongens. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het vaak zelfs pas wordt opgemerkt als er serieuze problemen ontstaan.
“Omdat meisjes in het algemeen gevoeliger zijn voor sociale verwachtingen dan jongens, kunnen zij het als een grotere last ervaren als zij sociaal niet goed meekomen”, aldus onderzoeksleider Kirstin Greaves-Lord. “Zich toch proberen aan te passen en hun beperkingen verbergen kan leiden tot angst, somberheid, boosheid of lichamelijke klachten. Eigenlijk is het leed dan dus al geschied.”
De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor het feit dat autisme zich bij meisjes anders uit dan bij jongens, zodat er niet pas wordt ingegrepen als de situatie de hand loopt.
Sekseverschillen
Voor het onderzoek werden ruim duizend kinderen tussen de 2,5 en 10 jaar oud gescreend. Hetzelfde percentage jongens als meisjes kreeg een risicoscore op autisme. Toch werden jongens na vervolgonderzoek ruim twee keer zo vaak met autisme gediagnosticeerd.
Mogelijk kunnen meisjes hun beperkingen tijdens onderzoek beter verbergen. De onderzoekers waarschuwen dan ook voor het missen van autisme bij meisjes. Greaves-Lord: “Enerzijds moeten we niet te snel een diagnose geven. Anderzijds wil je voorkomen dat problemen al geëscaleerd zijn. Dat kunnen we doen door meer oog te hebben voor sekseverschillen.”
Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Autism.
Bron: www.nu.nl